top of page

Een kijkje op mijn eigen stembanden: Wat laat een larynxcopie zien?

Als logopedist en stemcoach en podcaster werk ik dagelijks met stemmen. Ik hoor, voel, analyseer en begeleid mensen in het gebruik van hun stem — of het nu gaat om spreken, zingen, podcasten of presenteren. Maar hoe vaak krijg je nu letterlijk een kijkje op je eigen stem?


Ik kreeg een larynxcopie. En ja, dat is precies wat je denkt: een camera gaat via je neus of mond naar binnen om de stembanden van dichtbij te bekijken. Spannend? Een beetje. Leerzaam? Zeker weten!


Waarom een larynxcopie?

Een larynxcopie is een onderzoek waarbij een KNO-arts of stemprofessional de werking van de stembanden en het strottenhoofd (de larynx) bekijkt. Dit gebeurt met behulp van een dunne flexibele camera (endoscoop), vaak via de neus. Het is een kort onderzoek dat verrassend veel informatie oplevert.

Voor mij als stemcoach was het een waardevolle ervaring, want:

  • Ik kon mijn eigen stembanden in actie zien;

  • Het helpt om beter te begrijpen wat mijn cliënten voelen of meemaken bij zo’n onderzoek;

  • En het bevestigde (gelukkig!) dat alles er gezond uitziet.


Wat zie je dan precies?

Je ziet de twee stemplooien – beter bekend als de stembanden – van bovenaf. Tijdens het ademhalen staan ze wijd open. Tijdens het spreken of zingen trillen ze razendsnel tegen elkaar aan. Met een speciale techniek, de stroboscopie, kun je die trilling zelfs vertraagd zien. Fascinerend!

In mijn geval zag ik:

  • Mooi gladde, witte stembanden (dat wil je);

  • Goede sluiting tijdens fonatie;

  • Geen knobbeltjes, poliepen of irritaties;

  • En een helder beeld van hoe mijn stem in rust en in actie werkt.


Waarom is dit belangrijk?

Voor iedereen die zijn of haar stem intensief gebruikt — denk aan docenten, zangers, podcasters, sprekers — is het belangrijk om vroege signalen van overbelasting of stemproblemen serieus te nemen. Heesheid die langer dan drie weken aanhoudt, een stem die vermoeider klinkt dan normaal, of een onverklaarbare verandering in toonhoogte , een vreemd gevoel in de keel dat aanhoudt, kunnen allemaal redenen zijn voor verder onderzoek.

Een larynxcopie is dan geen straf, maar juist een kans: het geeft inzicht en voorkomt soms langdurige schade.


Wat neem ik mee uit deze ervaring?

Als professional vond ik het ontzettend boeiend om zelf te ervaren wat cliënten meemaken. Het geeft me nog meer respect voor iedereen die in mijn stoel tegenover me zit. En het maakt me nóg bewuster van hoe kwetsbaar én krachtig de stem is.

Ben je benieuwd hoe dat eruitziet?




In deze korte YouTube-video laat ik je meekijken bij mijn larynxcopie. Niet om te shockeren, maar om te inspireren: jouw stem is een instrument. En dat verdient aandacht en zorg.

Wil je meer weten over stemgebruik, stemgezondheid of mijn werk als stemcoach? Neem gerust contact met me op of schrijf je in voor mijn mails!


 
 
 

Comments


"we maken samen werk van jouw stem"

©2024 Werkende Stemmen. 

bottom of page